Bitcoin bevindt zich in een liquidatiefase, zoals blijkt uit de flash-crash, maar belangrijke derivatenindicatoren laten zien dat investeerders nog steeds hun gewicht in de schaal leggen achter de belangrijkste cryptocurrency van de wereld.

Flash-crash in prijzen

Op 2 augustus daalde de prijs van Bitcoin met $1.500 en werden termijncontracten met een waarde van meer dan $1 miljard geliquideerd. Dit cijfer vertegenwoordigt 18% van het totale openstaande belang in Bitcoin, dat gewaardeerd wordt op $5,6 miljard. Door de verhuizing ging de prijs terug naar $10.560. Dit leidde ook tot een scherpe daling van de prijs van andere digitale valuta.

Hoewel er sprake was van een massale liquidatie, herstelde de openstaande rente op de futures binnen 48 uur de helft van het verlies. De openstaande rente staat nu op $5,2 miljard. De put/call ratio bleef onveranderd, terwijl de opties 25% delta skew, contango (basis), fundingratio, etc. ook op het oude niveau bleven.

Beleggers nog steeds positief over Bitcoin

De positieve verwachtingen voor de Bitcoin-prijzen blijven onveranderd onder beleggers, ondanks de plotselinge prijsdaling. Er is geen enkele indicator die wijst op een berenmarkt, hoewel er ook een gebrek is aan stierenindicatoren. Deze crash is anders dan in mei, toen een prijsdaling van $1.400 die meer dan $1 miljard van de markten liquideerde, een meerderheid van de indicatoren bearish maakte. Deze keer ziet het er stabieler uit. Op dat moment leed de openstaande rente van de Bitcoin Profit futures een verlies van $1,2 miljard en het duurde 22 dagen om terug te komen op de $3,6 miljard. Deze keer duurde het minder dan 2 dagen.

Contango is een positieve situatie in de markt die een licht positief jaartarief laat zien. Het wordt gemeten door een premie voor termijncontracten met een looptijd van 3 maanden tot het huidige spotniveau. Het 1-jaarsgemiddelde was 6,5% en de meest recente premie bereikte een basispercentage van 15% op jaarbasis, voordat deze ineenstortte. Momenteel bedraagt de premie 11,5%, wat nog steeds bijna het dubbele is van het 1-jaarsgemiddelde. Dit gebeurt omdat professionele handelaars meer geld vragen om de afrekening uit te stellen.

In mei was de 3-maandsbasis op jaarbasis in het negatieve gebied tijdens de flitscrash in mei. Het duurde ongeveer een maand voordat de niveaus teruggingen naar 5%.